Even snel fris je tanden poetsen tussendoor na de lunch. Je collega staat voor de wasbak naast je haar handen te wassen. Met een bezorgde blik kijkt ze in die van jouw, nadat je net je mond hebt gespoeld. ‘Joh, je hebt bloedend tandvlees! Snel draai je de kraan open om de bak schoon te spoelen. ‘Zo erg is dat toch niet?’ antwoord je met een verbaasde blik. ‘Dat heb ik zo vaak!’
Ontstoken tandvlees
Tandvlees dat gaat bloeden zodra er een tandenborstel tegen aan komt is niet echt in goede condities. Een gezonde mond moet een stevige poetsbeurt goed kunnen doorstaan. Spuug je bloed uit bij het spoelen dan is het bijna zeker dat je tandvlees is ontstoken.
Ontstoken tandvlees en tandplak
Hoe beter je je gebit verzorgd, hoe minder kans op ontstoken tandvlees. Bij een slechte verzorging ontstaat er namelijk al gauw een soort aanslag op je tanden. Tandplak wordt dit genoemd. Een heerlijke schuilplaats voor allerlei bacteriën. Op de overgang van de tanden naar het tandvlees zorgen ze voor vervelende ontstekingen.
Gingivitis en parodontitis
Twee moeilijke woorden. Het eerste woord staat voor een beginnende onsteking van het tandvlees en het twee voor een al verder ontwikkelde ontsteking. Gezond tandvlees is roze van kleur en het sluit keurig aan op de tanden en kiezen. Bij een ontsteking is het tandvlees roder van kleur en vaak ook opgezwollen, waardoor het van de tanden en kiezen af gaat staan.
Slechte adem
Door de tandplak en de ontstekingen kun je last krijgen van een slechte adem. Teveel bacteriën zorgen niet echt voor een frisse mond. Door de zwellingen kun je soms met de tandenborstel niet meer goed overal tussen en bij. Grondig poetsen doe je ook automatisch minder als het niet prettig of pijnlijk aanvoelt.
Wat kun je doen?
Twee of drie keer per dag zorgvuldig poetsen en ter aanvulling ragertjes, flosdraad en een tongschraper gebruiken. Er zijn diverse soorten tandpasta te koop, speciaal gericht op gevoelig of ontstoken tandvlees. Mondwater helpt het tandplak verwijderen, maar gebruik dit niet te vaak. Er kleven ook nadelen aan. Helpt dit allemaal niet, vraag dan advies aan je tandarts, voordat de ontsteking onherstelbare schade aanricht.