Bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees betekent meestal ontstoken tandvlees. Op zich niets om je grote zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend worden op termijn en na verloop van tijd zelfs pijnlijk tot tanden en kiezen los kunnen komen te zitten. Uiteindelijk kunnen de tanden zelfs verloren gaan.
De grote boosdoener is een slechte mondhygiëne in het algemeen en met name tandplak in het bijzonder.
Ontstoken of niet?
Hoe herken je ontstoken tandvlees, behalve dat het geregeld kan bloeden? Een slechte adem en een vieze smaak in de mond kunnen ook wijzen op een ontsteking van het tandvlees en een slechte mondhygiëne. Normaalgezien heeft het tandvlees een mooie roze kleur, maar als het ontstoken is kan het roder kleuren en lijkt het iets of wat gezwollen. Vaak voelt het tandvlees ook gevoeliger aan bij een ontsteking.
Oorzaken
In onze mond leven miljarden bacteriële micro-organismen. Als deze niet bestreden worden door een degelijke mondhygiëne, dan ontstaat er tandplak en na een poos ook bloedend tandvlees. Als de ontsteking zich verder verspreid over de hele mond, kan zelfs het kraakbot aangetast worden.
Tandplak bestrijden
Tandplak is het witgelig laagje dat op de tanden zit, een opstapeling van bacteriën, etensresten en mondslijm. Tandplak wordt tegengegaan door het meermaals per dag poetsen van de tanden in combinatie met geregeld flossen. Ragers willen ook nogal eens hulp bieden en een goede mondspoeling is echt niet overbodig.
Als tandplak zich omzet naar tandsteen door het niet genoeg en geregeld te verwijderen, dan moet dit via de tandarts verwijderd worden.
Voorkomen beter dan genezen
Zoals steeds geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dagelijks poetsen is de boodschap en hulpmiddelen gebruiken om de bacteriën te bestrijden en tandplak tegen te gaan. Een degelijke dagelijkse mondhygiëne voorkomt ontstoken en bloedend tandvlees op termijn.