Een kunstgebit, alle ins en outs

kunstgebit
28 jun 2021

Een kunstgebit, alle ins en outs

Een kunstgebit nemen is voor veel mensen een lastige beslissing. Ga je echt je eigen tanden ‘opgeven’ en het overlaten aan een kunstgebit? Het kan zijn dat je tanden in een slechte staat zijn en je er veel pijn door hebt als je eet bijvoorbeeld. Dat is erg zonde, want hierdoor vermindert ook je eetlust.

Het kunstgebit tegenwoordig

Veel mensen hebben ook een bepaald beeld bij een kunstgebit, zo’n groot en lomp ding dat in een glas water wordt gedaan op het nachtkastje naast het bed. Tegenwoordig is het kunstgebit compacter en ziet het er een stuk natuurlijker uit. Soms zie je niet eens een verschil met je eigen tanden, mocht je voor een deel een prothese nemen. Dat is namelijk ook erg handig, je kunt ook een aantal tanden nemen die je niet meer hebt of moet laten trekken. Deze worden dan zo gemaakt dat je bijna geen verschil ziet met je eigen tanden.

Tegenwoordig blijft het kunstgebit ook goed zitten, in tegenstelling tot vroeger. De kans is tegenwoordig veel kleiner dat je het gebit uitspuugt bij bijvoorbeeld hard lachen. En dit is een groot voordeel, je hoeft je veel minder druk te maken dat dit gebeurt. Je leeft dus een stuk losser!

Lijm of schroeven?

Je zet het gebit dan vast met lijm. Mocht je dit niks lijken, dan zou je ook kunnen kijken naar een klik kunstgebit. Dan worden er schroeven in je mond geplaatst waar je het gebit dan in klikt. Een voordeel is dat deze nog steviger is én je hoeft nooit met lijm te klooien. Het klinkt misschien een beetje heftig om schroeven in je mond te bevestigen, maar ook dit valt mee. Het is een vernuftige uitvinding waarbij je haast niks voelt als je het kunstgebit erin klinkt.

Mocht je nog twijfelen over een kunstgebit, neem dan gerust contact op het de Tandartsenkliniek om eens een kijkje te nemen. De tandarts kan je goed advies geven over wat de beste beslissing is. Hierdoor heb je misschien sneller dan gedacht je eetlust terug!