Ongeveer de helft van de kinderen en jongeren krijgt tegenwoordig een beugel. Ook volwassenen nemen er steeds vaker een. Soms uit medische overwegingen, soms alleen voor cosmetische redenen. Maar is zo’n beugel wel echt zinvol? In deze blog vertellen we je meer over deze gebitscorrectie.
Waarom heb je een beugel nodig?
Een beugel zet tanden die scheef zijn gegroeid weer recht. Hierdoor komen tanden niet in de verdrukking en kun je overal goed poetsen. Dat voorkomt problemen op langere termijn. Door duimen of het gebruik van een fopspeen kan de stand van de tanden veranderen, waardoor je op latere leeftijd een beugel nodig hebt. Als je een beugel nodig hebt word je door de tandarts doorverwezen naar een orthodontist. In sommige gevallen kan de tandarts ook een beugel plaatsen, maar niet alle behandelingen zijn mogelijk.
Welke soorten beugels zijn er?
Er zijn verschillende soorten beugels mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een simpel op maat gemaakt bitje die aangeleerd gedrag in de mond corrigeert. Een volgende stap is een buitenbeugel of een uitneembare blokbeugel. Deze corrigeren de groei van de kaak op jongere leeftijd. Een andere veelgebruikte beugel is de slotjesbeugel. Deze wordt vast op de tanden aangebracht en zorgt ervoor dat de tanden in de juiste positie worden gemanoeuvreerd. Een nieuwe en populaire beugel onder volwassenen is het vacuümgevormde correctiehoesje. Deze beugel is uitneembaar en nauwelijks zichtbaar tijdens het dragen. Daarom is deze variant vooral onder volwassenen populair.
Wat kost dat?
De kosten voor een beugel lopen enorm uiteen. Dit ligt helemaal aan het type, hoe lang je deze nodig hebt en de gebruikte materialen. Orthodontie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Als je de kosten wilt laten vergoeden door de verzekering is het belangrijk om een tandartsverzekering af te sluiten. Voordat je begint met een beugelbehandeling kun je de orthodontist of tandarts vragen voor een behandelplan met kostenbegroting. Op basis hiervan kun je kiezen voor een optie die bij jou past.
Maar, is die beugel dan echt nodig?
Bij ongeveer de helft van de beugeldragers heeft deze een strikt noodzakelijke medische reden. Wanneer er niet gekozen zou worden voor een beugel zou dit voor problemen zorgen op latere leeftijd. Tanden en kiezen kunnen door de verkeerde stand beschadigen of de kaakstand kan voor pijnklachten zorgen. Bij de andere helft heeft de beugel een cosmetische reden. Een recht gebit is in onze maatschappij een schoonheidsideaal. Scheve tanden kunnen je een onzeker gevoel geven. Als je hier geen last hebt hebt en je scheve tanden zorgen niet voor problemen, dan is een beugel niet strikt noodzakelijk. Maar als je gebit ervoor zorgt dat je onzeker wordt, dan is het misschien een goed idee om toch een beugel te overwegen. Wij adviseren onze patiënten graag en uitgebreid over de verschillende mogelijkheden. Maak een afspraak voor meer informatie of vraag ernaar tijdens je volgende controle.