Hoe kun je tandplak herkennen en voorkomen?
Tandplak veroorzaakt parodontitis. Omdat het qua kleur niet gemakkelijk te onderscheiden is van je gebit, is tandplak niet gemakkelijk te herkennen. Als je plak van je tanden afhaalt dan herken je het als een soort crèmekleurige plak. Ook als je met je tong langs je tanden glijdt, kun je tandplak voelen. Het maakt je tanden een beetje ruw. Tandplak zit vol bacteriën. Het veroorzaakt na verloop van tijd tandbederf. Na jaren kunnen tanden los gaan staan door terugtrekkend tandvlees als gevolg van tandplak en tandsteen.
Wat kun je doen om tandplak te voorkomen?
Als je dagelijks je tanden poets volgens het advies van je tandarts of mondhygiënist, dan kun je tandplak op tijd verwijderen. Flossen en met speciale borsteltjes tussen tanden en kiezen reinigen, is ook nodig. Wat je eet is ook van invloed op het ontstaan van plak. Koolhydraten veroorzaken tandplak in combinatie met bacteriën die van nature in je speeksel zitten. Op zich is tandplak een natuurlijke reactie op bepaald voedsel, maar in onze maatschappij eten we veel bewerkt eten waarin veel suiker zit. Het is belangrijk om je gebit goed schoon te houden. Gebruik een goede tandenborstel, een goede kwaliteit tandpasta, tandenstokers met borsteltjes, flosdraad en poets twee a driemaal per dag.
De gevolgen van tandplak
Als je je gebit niet goed schoonhoudt kan tandplak veel problemen veroorzaken. Je krijgt sneller gaatjes in tanden en kiezen, je kunt last krijgen van terugtrekkend tandvlees, bloedend tandvlees, een slechte adem, ontstekingen… Op den duur gaan tanden losstaan en zullen getrokken moeten worden.
Tips tegen tandplak
Vraag aan je tandarts of mondhygiënist om goed poetsadvies en volg het advies op. Probeer zo min mogelijk zoetigheid te eten. Poets na elke maaltijd je tanden op de aanbevolen manier. Reinig je gebit minimaal tweemaal per dag uitgebreid, met tandenborstel, tandenstokers met borsteltjes en flosdraad. Heb je klachten aan je gebit? Stel een bezoek aan de tandarts dan niet uit. Gedane zaken nemen geen keer. Is je tandvlees eenmaal teruggetrokken is het moeilijk het proces om te keren. Heb je geen klachten? Sla het halfjaarlijkse bezoek aan de tandarts toch nooit over. Door bijtijds je gebit te laten controleren worden gaatjes en andere problemen voorkomen. Wees zuinig op je gebit, zodat het je leven lang meegaat.