Tandarts en tandtechnicus fobie?
Wie hoorde geen horrorverhalen over de tandarts? De vrees van elk kind en toch moeten we er allen heen van tijd tot tijd. Geen ontkomen aan. Ook volwassenen lijden aan de tandartsfobie, zo blijkt van de 12% mensen die te maken hebben met een fobie, de tandartsfobie bovenaan de lijst te prijken.
Is dit terecht en wat kan je er aan doen?
Trauma
Veel mensen zullen net als ik ooit te maken gehad hebben met een trauma. Vroegere tandartsen leken soms wel slagers en van psychologische of therapeutische aanpak had men ook geen kaas gegeten. ‘Boren en kappen’, zonder veel medelijden en met minimale verdoving. Schreeuwende geluiden als je in de wachtkamer zat. Je zou voor minder gaan zweten en trillen, zelfs gaan hyperventileren.
Verleden tijd
Vandaag in de praktijk zien we echter dat zowel de technieken als de aanpak totaal niet meer aansluiten bij deze vroegere waarheid. De tandartsfobie neemt dan ook de laatste jaren enorm af. Vaak lijkt het meer om een angstige gedachte te gaan en een gevoel van hulpeloosheid als we op die stoel zitten, eerder dan om een werkelijke pijnervaring.
Angsttandarts
Wie toch nog steeds kampt met tandartsangst, kan nu ook aanspraak doen op een angsttandarts die samen met je stap voor stap de angst te lijf gaat. Vaak werkt vooral ‘exposure’, dus beetje bij beetje gewenning met de echte ervaring, zodat de angstgedachtes van zelf kunnen verdwijnen en plaats maken voor de realiteit.
Tips
Praat met je tandarts. Je hebt het recht om alle informatie te vragen die je wenst. Eens ingelicht en je weet wat er gaat gebeuren, voel je je gelijk rustiger. Geef je angst te kennen, zo kan je arts er rekening mee houden en ook geleidelijk aan te werk gaan. Vraag om extra verdoving als je geen pijn wil ervaren en zoek een arts bij wie je je prettig voelt. Keuze genoeg.